Jeśli jesteś w nowym dla ciebie miejscu z pewnością częścią twoich planów będzie wizyta w restauracji w celu zjedzenia posiłku. Niezależnie jakie przyświecają ci cele tej wizyty, na pewno zależy ci na tym, aby miejsce, w którym je spożywasz było czyste i przyjemnie się w nim spędzało czas. Czasem pozory mylą i lokal bardzo dobrze wyglądający z ulicy może okazać się byle jaką jadłodajnią. Jak więc rozpoznać, że restauracja jest słaba? Poznajcie kilka technik.
Ilość gości
Nikt nie chce przychodzić do restauracji, w których nie czuje się komfortowo. Każdy chce aby w miejscu, w którym spożywa posiłek było przyjemnie i przytulnie. Jeżeli widzisz tłumy w restauracji, a jedyna opcja zajęcia stolika istnieje poprzez wcześniejszą rezerwację, możesz być pewny dobrej renomy i smacznych dań. (Uważaj jedynie na lokale, które pozwalają na dzieci w restauracji). W końcu nikt nie pchałby się do takiego miejsca, jeżeli nie byłoby to uzasadnione smacznymi potrawami, profesjonalną obsługą i przyjemną atmosferą. Jeśli zaś w lokalu w godzinach szczytu wieje pustką, raczej powinieneś takiego miejsca unikać szerokim łukiem.
Kompetencje obsługi
Niczym nowym nie okaże się chyba fakt, że obsługa ma gigantyczny wpływ na nasz komfort w restauracji. Powinna ona być wykwalifikowana, znać wiele języków i potrafić rozmawiać z gośćmi. Dobry kelner doradzi nam także kiedy nie będziemy mogli zdecydować się pomiędzy kilkoma pozycjami z karty dań. Jeżeli zaś kelner podchodzi do klienta przedmiotowo i lekceważąco, możemy być przekonany, że ta restauracja nie należy do tych dobrych i powinniśmy udać się do innej. Szefostwo dobrego lokalu z pewnością nie dopuściłoby do sytuacji, w której taki kelner nadal pracowałby w tym miejscu.
Karta dań
Menu dobrej restauracji powinno być zwięzłe, a potrawy powinny skupiać się na konkretnym typie dań i rejonie, w jakim są podawane. W gorszych restauracjach może dojść do sytuacji, w której będąc nad morzem, kucharze oferują nam owczy ser wędzony. Oczywistym jest, że taka potrawa nie może być świeża i przygotowana rzetelnie. Dobra knajpa powinna oferować potrawy pasujące do lokalnych zwyczajów. W ten sposób możemy mieć pewność świeżości i wysokiej jakości zamawianych przez nas potraw.
Zapach
Słabą restauracje z pewnością rozpoznasz już z daleka poprzez zapach jaki się z niej wydobywa. To właśnie po nim możesz określić, czy olej na którym smaży się potrawy jest często wymieniany, a same składniki są świeże. Profesjonalna restauracja z pewnością zadba, aby zapachy były skutecznie odprowadzane z dala od sali, na której przebywają goście.
Źródło : https://naszewymarzonewesele.pl/